Voedsel

3D printers kunnen een verscheidenheid aan materialen benutten, waaronder ook diverse voedselsoorten. Zo worden er met ingrediënten als suiker en chocola al prachtige voedselcreaties uitgeprint. De meest gekke vormen zijn mogelijk en dit biedt voedseldesigners de gelegenheid te experimenteren met nieuwe structuren, texturen en smaakbelevingen. Maar de technologie heeft meer te bieden dan alleen nieuwe vormvarianten van smaakvol voedsel.

Ook op gezondheidsgebied biedt het 3D printen van voedsel de nodige voordelen. Zo kan er met behulp van een 3D voedselprinter voeding worden geprint die geheel op de persoonlijke wensen en behoeften van individuen is afgestemd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die op medische gronden een bepaald dieet of bepaalde supplementen moeten gebruiken. 3D printen maakt het bovendien mogelijk om specifieke voedingsstoffen uit zaken als algen of insecten te halen en deze vervolgens te verwerken in smaakvolle producten. De verwachting is dan ook dat 3D printen de voedseltechnologie in de komende jaren ingrijpend zal veranderen.

 

Chocolade, gebakjes en brood in de gekste vormen worden door 3D-printers gemaakt. Zelfs vlees staat op het lijstje van de toekomstige voedselprinter. Medewerkers van Google kunnen bij de lunch geprinte pasta bestellen. Wedstrijdje wie de gekste muffin kan 3D-printen? Wetenschappers van het TNO in Eindhoven zijn er al enthousiast mee bezig om toekomstige kinderfeestjes veel spannender te maken.

Maak jouw eigen website met JouwWeb